dr.sahand's Podcast
یکی از برترین نشانههای خدا در ساختمان بدن انسان، دهان، زبان و دندانهای اوست. دهان اولین بخش لولهی گوارش است. این قسمت از لبها آغاز و به حلق منتهی میشود. در داخل این حفره دندانها، زبان و مجرای خروجی ترشحات غدد کوچک و بزرگ وابسته به حفرههای دهان قرار گرفتهاند.
دندانها عضوی سخت، به رنگ سفید هستند که در فک بالا و پایین حفرههای دهان جای گرفتهاند. از آنجا که بهداشت دهان و دندان، یکی از مهمترین قسمتهای بهداشت عمومی به شمار میرود، رعایت کامل مسائل بهداشتی در این زمینه برای حفظ سلامت دهان و دندانها نیازمند آگاهی و توجه بسیار به آموزشهای صحیح بهداشتی است. عوامل مهم و مؤثر برای به نتیجه رساندن این مطلب عبارتند از: عوامل محیطی، تغذیهای صحیح و همچنین برخورداری از یک فرهنگ غنی بهداشتی که هر کدام به نوبهی خود نقش به سزایی را ایفا میکنند. اکثر افراد جامعه از این مسائل اطلاع لازم را ندارند. این نداشتن اطلاع از عوامل مؤثر برای به نتیجه رساندن مسائل بهداشتی با محدودیتهای آموزشهای صحیح بهداشت دهان و دندان و همچنین کمبود مقالاتی در این زمینه پدید میآید.
رشد و گسترش علوم دندان پزشکی در رشتههای تخصصی متفاوت با سرعتی شگرف آنچنان پیش میرود که دندان پزشکان و دانشجویان این رشته جهت کسب آگاهیهای علمی ملزم به استفاده از تحقیقات و مقالات تازه بوده تا بتوانند گرهگشای مشکلات درمانی و بهداشتی در سطحی مطلوب و شایسته باشند.
سلامتی دهان به سالم بودن مخاط دهان بستگی دارد که به طور طبیعی مانع نفوذ میکروارگانیسمها به داخل بدن میشود. این مخاط به تعدادی از ساختمانهای تشریحی خاص متصل است که در صورت از بین رفتن قدرت دفاعی دهان، به خصوص این ساختمانهای تشریحی برای اجسام خارجی و میکروارگانیسمها نفوذ پذیر میگردند.
مخاط دهان مستقیما به پوست لبها و همچنین از طریق اروفارنکس به لارنکس و فارنکس متصل است. مجاری غدد بزاقی نیز در دهان باز میشوند و ترشحات این غدد دارای خاصیت باکتریسیدی هستند. به هر حال باید دانست که از میان بافتهای دهان بیش از همه محل اتصال بین لثه و دندانها در معرض خطر است. میکروارگانیسمهای مختلفی از زمان تولد در دهان جایگزین میشوند که بیشتر آنها به صورت کومنسال هستند، ولی در صورت تغییر سیستم دفاعی به صورت پاتوژن در میآیند.
dr.sahand's Podcast
چگونه استرس زندگی رو کم کنیم
۱. آهسته نفس بکشید
به تغییراتی که در زمانهای مختلف در نفسکشیدنتان ایجاد میشود دقت کنید. وقتی عصبانی و مضطرب نیستید، چگونه نفس میکشید؟ وقتی مضطرب هستید چطور؟ استرس موجب تنفس سریع میشود، باید سعی کنید آهسته و یکنواخت نفس بکشید. با انجام روزانهی تمرینات مراقبه میتوانید طرز نفسکشیدنتان را اصلاح کنید. نفسکشیدنِ درست، ازجمله اقدامات پیشگیرانهی مناسب برای سرکوب اضطراب و ناآرامی است.
۲. به ذهنتان استراحت بدهید
همهی افکار و نگرانیهای مزاحم را از ذهنتان پاک کنید. هروقت مضطرب و پریشانخاطر میشوید، بد نیست ذهنتان را چند لحظهای از هرآنچه آزارتان میدهد خالی کنید. اصلا خوب نیست که در تمامی لحظات روز روی مشکلاتتان متمرکز باشید. برای اینکه توجهتان را راحتتر از روی افکار آزاردهنده بردارید، میتوانید «تصویرسازی هدایتشده» را امتحان کنید. تصویرسازی هدایتشده تمرینی است که کمکتان میکند تا خودتان را در فضایی خیالی که باعث آرامشتان میشود مجسم کنید (مثلا کنار دریا یا در باغی خلوت) و برای رویارویی با مشکلات، قدرتی دوباره بگیرید.
۳. حد و مرز مشخص کنید
گاهی لازم است که یک یا چند قدم بهعقب بردارید و بین خودتان و کسی که آرامشتان را بهم زده است، فاصله ایجاد کنید. وقتی خودتان را تحت فشار احساس میکنید، بد نیست اندکی فاصله بگیرید و تمام انرژیتان را در کشاکش ماجرا تخلیه نکنید. همینکه حدومرزی محافظتی برای خودتان داشته باشید، کمکتان میکند تا شاید به دیدگاه و راهحل جدیدی برای درک بهتر و مقابلهی مؤثرتر با موقعیتهای دشوار برسید.
۴. خودتان را سرحال بیاورید
کمی از مشکلاتتان کناره بگیرید و برای آرامش خودتان وقت بگذارید. مثلا در وان حمام دراز بکشید و از لذت غوطهوری در آب سرشار شوید. قدمزدن در پارک یکی دیگر از روشهایی است که میتوانید خودتان را به کمکش سرحال بیاورید. یا اگر هم اهل کتابخوانی هستید، روی کاناپه وِلو شوید و رمانی سرگرمکننده بخوانید.
۵. واکنشهای آنی نشان ندهید
خیلی از ما گاهی در برابر مشکلات، بهاشتباه واکنشهای زیاد و سریع نشان میدهیم و بدون اینکه همهی حقایق را درنظر بگیریم، کاری میکنیم که مشکلاتمان بیشتر درهموبرهم شوند. بهجای اینکه زود واکنش نشان بدهید، کمی صبر کنید. درست است که بالاخره بیتفاوت هم نمیتوان بود و بالاخره باید حرکتی از خودتان نشان بدهید، اما هر واکنشی که بروز میدهید، لطفا با درنگ کافی و از روی فکر باشد. اتفاقا اگر با آرامش جلو بروید و پیش از هر واکنشی موقعیت را خوب بسنجید، زودتر به نتیجه خواهید رسید. پس قبل از اینکه درمورد نحوهی واکنشتان تصمیم بگیرید، همهی جوانب را یکبهیک بررسی کنید.
۶. کودک درونتان را دریابید
مراقب خوبی برای کودک درونتان باشید. ما بزرگترها وقتی گرفتار سختیهای زندگی میشویم و خودمان را ناتوان حس میکنیم، اغلب اوقات بهیاد ترسها و تنهاییهایی کودکیمان میافتیم. بچهها وقتی احساس کوچکی و درماندگی میکنند، همهی نگاهشان به مراقبت و حمایت پدرومادرشان است. پس شما هم کودک درونتان دلگرم کنید و به او بگویید که میدانید هر دو نفرتان این دوران سخت را پشت سر خواهید گذاشت. خودتان را در آغوش بگیرید و اصلا هم از این کار خجالت نکشید.
۷. به صدای سرزنشگر درونتان گوش نکنید
ما آدمها گاهی بدترین دشمن خودمان میشویم و بههمینخاطر بعضی اوقات لازم است که صدای سرزنشگر درونمان را خاموش کنیم. خودتان را برای اینکه به اهدافتان نرسیدهاید و نواقصی دارید سرزنش نکنید. وقتی میدانید که تمام تلاشتان را کردهاید، فقط آرام باشید و دیگر به صدای سرزنشگر درونتان توجه نکنید. بهجای عیبجوییهای ناخوشایند، خودتان را بهخاطر نقاط قوتی که دارید، تحسین کنید.
۸. از دیگران کمک بخواهید
هیچ اشکالی ندارد که کمک بخواهید. اگر قرار باشد که همیشه تمام سختیها را دستتنها بهدوش بکشیم، شکی نیست که پریشان و بینهایت خسته خواهیم شد.
با این پادکست شما به راحتی با دندان پزشک خود صحبت می کنید و با ارتباط خیلی گسترده تر داشته باشید